Dünya

Bayrağı Alıştığımızdan Çok Farklı: Gerçek Bir Masal Diyarı Gibi Görünen ‘Nepal’ Hakkında 10 Alışılmadık Gerçek

Nepal denilince pek çok kişinin aklına karla kaplı bir bölge geldiğine eminiz. Aslında bu kısmen doğru çünkü bu küçük Asya ülkesinin büyük bir bölümü Himalayalardan oluşuyor, üstelik Everest Dağı da bu ülkede bulunuyor. Ülkenin coğrafi özelliklerinin yanı sıra kültürel yapısı da son derece güçlüdür.Budizm’de ilahi güçlere sahip olduğu düşünülen Lord Buddha’nın burada doğduğu tahmin edilmektedir.

Nepal’in siyasi yapısı da oldukça farklı çünkü Çin ve İngiltere’nin ortasında kalan bu yeri kimin istismar edeceği uzun yıllardır tartışılıyor. Ancak coğrafi özelliklerinden mi yoksa dini yapısından mı bilinmez, ülke hiçbir zaman tam olarak işgal edilememiştir. Bugün pek çok farklı etnik kimlik olağanüstü bir mozaik olarak yaşıyor. Nepal hakkında bazılarını ilk kez duyacağınız farklı bilgiler.Hadi daha yakından bakalım.

Nepal hakkında bilgi:

  • Nepal’in başkenti bir zamanlar bir göldü.
  • Budizm’in kurucusu Lord Buddha, Nepal’de doğdu.
  • Nepal bir kez bile işgal edilmedi.
  • Nepal bayrağı bildiğiniz gibi değil.
  • Ülkede onlarca farklı etnik grup ve yüzden fazla dil bulunmaktadır.
  • Ülkede Everest Dağı’ndan başka ‘Most’lar da var.
  • Nepal, korunan hayvanlar için bir cennettir.
  • UNESCO Nepal’i seviyor.
  • Tanrıçalar Nepal’de her yerdeler.
  • İnternet hızınızın yavaş olduğunu düşünüyorsanız, internete Nepal’de bağlanmayı deneyin.

Nepal’in başkenti aslında bir zamanlar bir göldü:

Nepal’in başkenti ve ülkenin en büyük şehri olan Katmandu’nun bir zamanlar bölgenin yerel mitolojilerinde bir göl olduğundan bahsedilir. Efsaneye göre göl bir gün içinde aniden kurumuş. ve buraya yerleşti. Doğal olarak efsanedirler. Bilimsel verilere bakacak olursak bu bölge bir zamanlar göldü ama efsanelerdeki gibi bir günde değil 15 bin yıllık bir sürede adım adım kuruyarak bugünkü halini aldı. Ancak mitolojik hikayelerin ve bilimsel verilerin bu kadar ibretlik olması ise oldukça farklıdır.

Budizm’in kurucusu Lord Buddha, Nepal’de doğdu:

Budizm’e göre Buda aslında bir isim değil, bir takma addır. Azizlere verilen bu lakabın geldiği yer. Lord Buddha, Budizm’in kurucusu olarak bilinir. Efsaneye göre Lord Buddha, MÖ 623’te Nepal’in Lumbini kentinde Shakya hanedanı Siddhartha Gautam’ın prensi olarak doğdu. Bugün, bu şehirdeki Maya Devi Tapınağı, dünyadaki tüm Budistler tarafından bir hac yeri olarak kabul ediliyor.

Nepal bir kez bile işgal edilmedi:

Girişte biraz konuştuk; Aslında Nepal, hem Çin hem de İngiltere tarafından işgal edilmeye ve sömürülmeye oldukça açık bir ülke. Bir kere bile yabancı bir devlet tarafından işgal edilmemiştir. Güney Asya’nın ve hatta dünyanın en eski ülkelerinden biri olan Nepal bu nedenle bir bağımsızlık günü veya bir kurtuluş günü kutlamaz. 2000’li yılların başında tabiatta küçük bir iç savaş olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

Nepal bayrağı bildiğiniz gibi değil:

Dünyadaki ülkelerin bayraklarını az çok biliyoruz. Dikdörtgen bir mekan üzerinde farklı renk ve hallerden oluşmaktadır. Nepal bayrağı dikdörtgen değil üçgendir. Kenarı mavi, içi kırmızı olan Nepal bayrağının üzerinde güneş ve ay bulunmaktadır. Güneş sarayı temsil ederken, ay bir zamanlar ülkeyi yöneten Rana ailesini temsil ediyor. Bu semboller, tıpkı gökyüzünde ay ve güneş olduğu gibi, birçok Nepal ülkesinin de olacağı mesajını taşır. Nepal bayrağının 2000 yıl önce tasarlandığı düşünülüyor.

Ülkede onlarca farklı etnik grup ve yüzden fazla dil var:

Nepal, Güneydoğu Asya’nın en eski ülkelerinden biri olmasına rağmen çok büyük bir ülke değil. Ancak, farklı bir şekilde, buna küçük diyebiliriz. Ülkede 80’den fazla farklı etnik grup ve 123’ten fazla farklı aktif dil bulunmaktadır. Ülkenin resmi dili Nepalcedir. O ayrı, bu onlarca farklı etnik grubun hiçbiri ülkeyi bölmeye çalışmadan, kendi dilini resmi dil yapmaya çalışmadan barış içinde yaşamıyor.

Ülkede Everest Dağı’ndan başka ‘En’ler de var:

Nitekim Nepal coğrafyası masal diyarını andırıyor. Ülke, dünyanın en yüksek dağı olan Everest Dağı’na 8848 metre ile sahiptir. 4800 metre yüksekliğiyle dünyanın en yüksek gölü olan Tilicho Gölü, 3600 metre ile dünyanın en yüksek ikinci gölü ve aynı zamanda 145 metre derinliği ile dünyanın en derin gölü olan Shey Phoksundo Gölü, 1200 metre ile en derin geçidi Kali Gadaki ve dünyanın en yüksek vadisi Arun Vadisi Nepal’de de bulunmaktadır. Yani bir doğa aşığıysanız, Nepal’de görülecek çok şey var.

Nepal, korunan hayvanlar için bir cennettir:

Nepal’in inanılmaz bir doğası olduğunu, daha da önemlisi bu doğanın özenle korunduğunu ve korunduğu için birçok hayvana ev sahipliği yaptığını söylemiştik. o kadar fazla ki Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için savunulan 26 farklı hayvan türü Nepal doğasında yaşamaya devam ediyor. Bunların arasında Bengal kaplanları, kızıl pandalar, yakslar, benekli geyikler bulunur. Bu hayvanları avlamayı düşünenlere bile ağır cezalar verildiğini hatırlatalım.

UNESCO Nepal’i seviyor:

Her ülkede birkaç UNESCO Dünya Mirası alanı var, ancak Nepal’de epeyce var. Sagarmatha Ulusal Parkı, Katmandu Vadisi, Chitwan Ulusal Parkı ve Lord Buddha’nın Doğum Yeri UNESCO Dünya Mirası listesinin daimi üyeleri. Süreksiz listede tam olarak 15 yer var. Kesintili alanların da yakında kalıcı listeye eklenmesi ve Nepal’in UNESCO Dünya Mirası cenneti haline gelmesi bekleniyor.

Tanrıçalar Nepal’de her yerdedir:

Tanrıçaları düşündüğünüzde, Hindistan’daki heykelleri düşünmeyin. Nepal’deki tüm tanrıçalar yaşıyor ve eğer şanslıysanız onlardan biriyle bile tanışabilirsiniz. Tabii bu tanrıça olayı biraz farklı. Nepal inancına göre tanrıça Kumari reenkarne olur ve küçük kızların bedeninde doğar. Kumari’nin ruhunu taşıdığına inanılan bu tanrıçalar, tapınaklarda büyütülür ve dini törenlerde görünürler. Nedense ergenlik çağına geldiklerinde tanrıçanın ruhunun içlerinden çıktığına inanılır ve yeni bir tanrıça ilan edilir.

İnternet hızınızın yavaş olduğunu düşünüyorsanız, internete Nepal’de bağlanmayı deneyin:

Dünyadaki ortalama internet hızı yaklaşık 35,52 Mbps, Türkiye’deki ortalama internet hızı ise 32,06 Mbps civarındadır. Nepal’de ortalama internet hızı yaklaşık 10,78 Mbps’dir. 2019’da Nepal, dünyanın taşınabilir internet hızı sıralamasında 145 ülke arasında 130. sırada yer aldı. Şu anda durum muhtemelen biraz daha uygun ama yine Nepal’e giderseniz bilmelisiniz ki Instagram’da sandığınız kadar kolay fotoğraf paylaşamayacaksınız.

Coğrafi ve kültürel özellikleri itibariyle bir masal diyarını andırıyor. Nepal hakkında bazılarını ilk kez duyduğunuz sıra dışı bilgilerden bahsettik.Bütün dünyanın oturup Nepal halkından barış içinde yaşamayı öğrenmesi gerekiyor.

ipsalaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu