Teknoloji

Alkol Bağımlılığını Durdurmayı Amaçlayan Gen Tedavisi Maymunlar Üzerinde Başarılı Oldu

Bir grup bilim adamının maymunlar üzerinde yaptığı bir araştırma, insanların alkol bağımlılığından onlardan anında kurtulmanın bir yolu olduğunu açıkça ortaya koydu. Uzmanlar, maymunlara uyguladıkları gen terapisi ile bağımlı hale gelen hayvanların alkol tüketimini durdurmayı başardı. Toplumun bazı kesimleri için her zaman bir araya gelin hayat kurtarıcı olacakOlası gelişmeye daha yakından bakalım.

İnsanların içki içmesinin ve alkolden zevk almasının ana nedenlerinden biri, alkolün beyin üzerindeki etkisi . Alkol tüketen bir kişinin beyni, kendini zinde hissetmesine yardımcı olan dopamin moleküllerinin hızlı bir şekilde sentezlenmesini sağlar. Çok fazla alkol tüketmek ve zamanla beyin buna alışmak dopamin salgılanır ve bunun sonucunda daha fazla alkol tüketimi yaşanır. Ve sonunda alkol bağımlılığı başlar. İşte maymunlar üzerinde yapılan çalışma, bu durumun ortadan kalkması hızlı bir yol var açıklığa kavuşmuş. En azından uzun süreli tedavilere kıyasla…

Tek seferlik gen terapisi alkol isteğini yarıya indirdi!

ABD’de araştırma yapmak üzere hizmet veren Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi bünyesinde çalışan bir bilim insanı kümesi. rhesus makak maymunu kullandılar. Önce hayvanları alkolik yapan araştırmacılar, bir sonraki adımda gen terapisini uygulamaya başladılar. Bunu bir yıla yayarak makul dönemlerde alkolik maymunlara gen tedavisi uygulayan ve ardından tekrar alkol öneren bilim insanları, çarpıcı bir sonuca ulaştı. Öyle ki, gen terapisi ilk seansta alkol isteğini yüzde 50 oranında azaltmayı başardı. Bir yıllık süre sonunda tedavi tamamlanır. yüzde 90başarı elde etti.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan isim, araştırmanın baş yazarı Kathleen Grant oldu. Geçmişte alkol bağımlılığı üzerine çalıştığını söyleyen bilim insanı, daha önce de çok etkili bir tedavi yöntemine rastlamadığını söyledi. Araştırmacı, konuyla ilgili olarak Rezidüel alkol kullanım bozukluğu olan kişileri kısa süreliğine alkolü bırakmaya nasıl ikna edebiliriz? biliyoruz.” söz konusu.

Peki bu gen terapisi sırasında tam olarak ne yapıldı?

Geçmiş araştırma, GDNF Protein denilen bir proteinin beyinde uyarıları tetiklediğini ve bu uyarının dopamin üretimini tetiklediğini ortaya koydu. Alkolik maymunlar için gen terapisinin merkezinde yer alan tam da bu proteindir. Uzmanlar, GDNF proteininin maymunların beyin sapına yakın bir yerde bulunduğunu bulmuşlardır. üreten genler enjekte ettiler. Bu genler protein üretimini tetikledi ve protein dopamin üretimini tetikledi. Böylece maymunların alkol içmeye ihtiyacı yoktu. Çünkü alkol kullanılmasa dahi dopamin salgılanıyordu.

Gen tedavisi daha çok kanser gibi ciddi hastalıklarda yoğun olarak uygulanan bir formül. Öyle ki gen tedavisinin yan etkileri arasında ağır enfeksiyonlar, şiddetli bağışıklık sistemi tepkileri ve hatta kanser yer alıyor. Bunun farkında olan Kathleen Grant, maymunlarda etkili olduğu tespit edilen tedavi sisteminin insanlar üzerinde etkili olmadığını ancak ” son çareAyrıca bilim adamına göre bu yöntem sadece ileri derecede alkol bağımlılığı olan kişilerde kullanılmalıdır.

haberarakli.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu