Haber

5 bin kilometre boyunca kanat çırpan leylekler kuraklıkla buluşuyor

Diyarbakır’da Dicle Vadisi’ndeki elektrik direklerine yaptıkları yuvalarla Türkiye’nin en büyük kolonilerinden birini oluşturan leylekler kente gelmeye başladı. Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof.

Afrika’dan yaklaşık 5 bin kilometre yol kat eden leylekler, Diyarbakır’ın Sur ve Bismil ilçeleri arasındaki 50 kilometrelik Dicle Vadisi boyunca uzanan elektrik direklerine yaptıkları yuvalara gelmeye başladı. Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, kış aylarının kurak geçtiğini ve bu durumun diğer canlılar için olduğu gibi leylekler için de olumsuz tablo oluşturacağını söyledi.

’30 YILLIK EVLER, DURUYOR’Prof. Yol boyunca 54 yuva ile ilgili çalışma yürüttüğünü belirten Kılıç, “Yuvaların bir kısmı 30 yaşında. Son dönemde ülkemizde büyük bir deprem felaketi yaşandı. Leylek yuvalarında olumsuz bir durum yok. Yuvalar var gibi görünüyor.Yani leylekler ya da doğadaki canlılar yuvalarını yapıyor.İnsanlardan daha güçlü. Etkilenmiyor. Çünkü doğaya uygun bir yaşam tarzları vardır. Yaptıkları bu yuvalar da oldukça sağlamdır. Yuvalar da yağmura, fırtınaya ve rüzgara karşı bu direkler üzerinde durmaktadır. Depremden olumsuz etkilenmediler” dedi.

Kışın kurak geçtiğine değinen Prof. Besin zinciri ve tüm canlılar.Leyleklerin yavru yetiştirmesinde sıkıntı olacağını düşünüyoruz.Daha önce 4-5 yavru yetiştiren leylekler muhtemelen böyledir.Daha az kuluçka dönemi yaşayacaklar.Şu anda bazı yuvalarda hala boş yer var. .Tamamlanmalarını bekliyoruz.Mart sonundan itibaren leylekler yumurtadan çıkarlar.Yaklaşık bir aylık yavruları var.Tabii yuva bir önceki yıldan kalma olduğu için yuvaya yeni malzeme getirmişler.Bu ince aletler yumurtlar ve savunmada yavrulara yardımcı olur.Yumurtaların izolasyonunu sağladığı gibi başarılı bir kuluçka dönemi sağlar.Leylekler yaklaşık 5 bin kilometre uzaktan gelirler.Burası leyleklerin yuvasıdır,buraya tekrar gelirler. çünkü leylekler burada doğdu.Yavrular mayıs başında görülmeye başlar ve 2,5 aylıkken bakılır. O zaman leyleklerimiz yuvadan ayrılabilir. Leylekler de bu bölgenin iklim koşulları hakkında bize fikir veriyor. Yıl içinde kar yağışı yoksa ve yağışlar yetersiz ise besledikleri yavru sayısında azalma olur. Etrafta çok fazla besin varsa bu elbette besin zincirindeki tüm canlıların çoğalmasını sağlar. O zaman yavruların 5’i de hayatta kalabilir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu